przekatna rownolegloboku
-
- Użytkownik
- Posty: 145
- Rejestracja: 8 wrz 2009, o 14:10
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Madryt
- Podziękował: 55 razy
przekatna rownolegloboku
Pole rownolegloboku jest rowne 36. Boki maja dlugosc 6 i 10. Obczli dlugosc przekatnych rownolegloboku.
Nauczyciel powiedzial ze latwo bedzie jesli wyzczymy sobie kat np alfa (nie mam pojecia jak to zrobic)
ale zrobilem innym sposobem, lecz to jest na krotka mete bo tylko 1 przekatna jestem w stanie wyliczyc(pitagoras)
jakies sugestie?
Nauczyciel powiedzial ze latwo bedzie jesli wyzczymy sobie kat np alfa (nie mam pojecia jak to zrobic)
ale zrobilem innym sposobem, lecz to jest na krotka mete bo tylko 1 przekatna jestem w stanie wyliczyc(pitagoras)
jakies sugestie?
-
- Użytkownik
- Posty: 145
- Rejestracja: 8 wrz 2009, o 14:10
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Madryt
- Podziękował: 55 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 145
- Rejestracja: 8 wrz 2009, o 14:10
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Madryt
- Podziękował: 55 razy
przekatna rownolegloboku
mialem napisac rownoleglobok i jak jest ta przekatna to jest trojakt czyli z bokiem trojkata
-
- Użytkownik
- Posty: 145
- Rejestracja: 8 wrz 2009, o 14:10
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Madryt
- Podziękował: 55 razy
przekatna rownolegloboku
krotsza przekatna wg mojego sposoby wyszla \(\displaystyle{ 2 \sqrt{10}}\)
teraz jak licze to musze z wzoru jedynkowego
\(\displaystyle{ sin ^{2} \alpha + cos ^{2} \alpha = 1}\)?
jesli tak to wyszlo mi \(\displaystyle{ cos \alpha = \frac{4}{3}}\)
teraz jak licze to musze z wzoru jedynkowego
\(\displaystyle{ sin ^{2} \alpha + cos ^{2} \alpha = 1}\)?
jesli tak to wyszlo mi \(\displaystyle{ cos \alpha = \frac{4}{3}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 145
- Rejestracja: 8 wrz 2009, o 14:10
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Madryt
- Podziękował: 55 razy
przekatna rownolegloboku
AE liczylem wczesniej i wyszlo mi 4,8
DE czyli wysokosc opadajaca na bok a(10) wyszlo mi 3,6
a i teraz juz wiem jak to dalej ciagnac (o ile wyniki mam dobre, powiesz mi czy dobre?)
ale ten sposob z katem to dobrze robilem?
DE czyli wysokosc opadajaca na bok a(10) wyszlo mi 3,6
a i teraz juz wiem jak to dalej ciagnac (o ile wyniki mam dobre, powiesz mi czy dobre?)
ale ten sposob z katem to dobrze robilem?
-
- Użytkownik
- Posty: 145
- Rejestracja: 8 wrz 2009, o 14:10
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Madryt
- Podziękował: 55 razy
przekatna rownolegloboku
hmm no okej, ale mimo wszystko dzieki
a ta dluzsza przekatna wyszlo omg \(\displaystyle{ \sqrt{232}}\)
nie za dluga? ;p
no ale ok dzieki
a pomozesz mi w tym temacie z 1 zadanie z rombem?
a ta dluzsza przekatna wyszlo omg \(\displaystyle{ \sqrt{232}}\)
nie za dluga? ;p
no ale ok dzieki
a pomozesz mi w tym temacie z 1 zadanie z rombem?
-
- Użytkownik
- Posty: 145
- Rejestracja: 8 wrz 2009, o 14:10
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Madryt
- Podziękował: 55 razy
przekatna rownolegloboku
Romb ktorego kat ostry ma miare 30* jest opisany na okregu o promieniu 4. Oblicz pole rombu i wyznacz dlugosc kazdej przekatnej
wyznaczylem pole = 128 (bo r =1/2h, a potem juz z wlasnosci trojkata 30,60,90)
na przekatne brak koncepcji ; /
wyznaczylem pole = 128 (bo r =1/2h, a potem juz z wlasnosci trojkata 30,60,90)
na przekatne brak koncepcji ; /
-
- Użytkownik
- Posty: 16328
- Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 35 razy
- Pomógł: 3247 razy
przekatna rownolegloboku
Licz jak w równoległoboku.
Oznaczenia jak na rysunku.
AE (BF) z Pitagorasa dla trojkąta AED
EB a potem BD z Pitagorasa dla trójkąta EBD.
\(\displaystyle{ DE=CF=8}\)
Dłuższa wyjdzie z Pitagorasa dla trójkąta AFC
Oznaczenia jak na rysunku.
AE (BF) z Pitagorasa dla trojkąta AED
EB a potem BD z Pitagorasa dla trójkąta EBD.
\(\displaystyle{ DE=CF=8}\)
Dłuższa wyjdzie z Pitagorasa dla trójkąta AFC
-
- Użytkownik
- Posty: 145
- Rejestracja: 8 wrz 2009, o 14:10
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Madryt
- Podziękował: 55 razy