Osie i środek elipsy

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
loure
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1
Rejestracja: 20 lis 2010, o 23:47
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Poznań

Osie i środek elipsy

Post autor: loure »

Znaleźć osie i środek elipsy o równaniu
\(\displaystyle{ x^{2}+4y^{2}+2x+16y=0}\)

Przekształciłam wzór i wyszło mi:
\(\displaystyle{ (x+1)^{2}+4(y+2)^{2}=1}\)

Stąd wywnioskowałam, że S=(-1,-2), co jest zgodne z odpowiedziami.
Natomiast długości osi elipsy wyszły mi następujące: 2a=2 i 2b=1, a w odpowiedziach, które posiadam jest to 2a=4, 2b=2. Prosiłabym o rozstrzygnięcie, które z rozwiązań jest poprawne i wyjaśnienie dlaczego.
ODPOWIEDZ