Napisz rownanie

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
Arleta19912
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 148
Rejestracja: 17 sty 2010, o 19:36
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Dolnośląskie
Podziękował: 18 razy

Napisz rownanie

Post autor: Arleta19912 »

punkty \(\displaystyle{ A=(0,2),B=(-2,-1),C=(4,2)}\) sa wierzcholkami trójkata. Napisz rownainie prostej zawierajacej wysokosc tego trojkata poprowadzona a wierzcholka A.
Ostatnio zmieniony 21 lis 2010, o 10:43 przez Crizz, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Temat umieszczony w złym dziale. Poprawa wiadomości.
Awatar użytkownika
Vax
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2913
Rejestracja: 27 kwie 2010, o 22:07
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Biała Podlaska / Warszawa
Podziękował: 4 razy
Pomógł: 612 razy

Napisz rownanie

Post autor: Vax »

Wyznacz równanie prostej BC a następnie równanie prostej prostopadłej do BC przechodzącej przez wierzchołek A.

Pozdrawiam.
Arleta19912
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 148
Rejestracja: 17 sty 2010, o 19:36
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Dolnośląskie
Podziękował: 18 razy

Napisz rownanie

Post autor: Arleta19912 »

He? prosta AB= \(\displaystyle{ \sqrt{13}}\)
A od BC= \(\displaystyle{ \sqrt{45}}\)-- 20 lis 2010, o 15:24 --Tak? i co dalej?
Awatar użytkownika
Vax
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2913
Rejestracja: 27 kwie 2010, o 22:07
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Biała Podlaska / Warszawa
Podziękował: 4 razy
Pomógł: 612 razy

Napisz rownanie

Post autor: Vax »

Nie chodzi mi o długość odcinka, tylko o równanie prostej, która jest zawsze w postaci \(\displaystyle{ y=ax+b}\)

Pozdrawiam.
Arleta19912
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 148
Rejestracja: 17 sty 2010, o 19:36
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Dolnośląskie
Podziękował: 18 razy

Napisz rownanie

Post autor: Arleta19912 »

w Takim razie nie rozumiem o co chodzi.
Awatar użytkownika
Vax
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2913
Rejestracja: 27 kwie 2010, o 22:07
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Biała Podlaska / Warszawa
Podziękował: 4 razy
Pomógł: 612 razy

Napisz rownanie

Post autor: Vax »

Miałaś w szkole wyznaczanie równania prostej, przechodzącej przez 2 punkty, o danych współrzędnych ?

Pozdrawiam.
Arleta19912
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 148
Rejestracja: 17 sty 2010, o 19:36
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Dolnośląskie
Podziękował: 18 razy

Napisz rownanie

Post autor: Arleta19912 »

pewnie mialam ale nie pamietam tego poniewaz jestem w 4 klasie i chce sobie przypomniec takie rzeczy. wiexc chcial bym rzeby ktos mi to zrobil krok po kroku zebym mogla to przeanalizowac.
Awatar użytkownika
Vax
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2913
Rejestracja: 27 kwie 2010, o 22:07
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Biała Podlaska / Warszawa
Podziękował: 4 razy
Pomógł: 612 razy

Napisz rownanie

Post autor: Vax »

Ogólne równanie prostej, jak już wspomniałem, to:

\(\displaystyle{ y=ax+b}\)

Jeżeli mamy dwa punkty \(\displaystyle{ A=(x_1,y_1)}\) oraz \(\displaystyle{ B=(x_2,y_2)}\) to wyznaczamy współczynniki a i b rozwiązując układ (po prostu pod x i y podstawiamy współrzędne danych punktów)

\(\displaystyle{ \begin{cases} y_1=x_1\cdot a+b \\ y_2=x_2\cdot a+b \end{cases}}\)

Jeżeli już masz równanie prostej \(\displaystyle{ y=ax+b}\), to aby wyznaczyć równanie prostej prostopadłej do danej prostej musimy znaleźć taki współczynnik kierunkowy, aby był przeciwny i zarazem odwrotny do danego współczynnika (inaczej mówiąc, iloczyn obu współczynników musi być równy -1). Np. jak mamy prostą \(\displaystyle{ y=2x+4}\) to prosta prostopadła do tej prostej ma równanie \(\displaystyle{ y=-\frac{1}{2}x+b}\) gdzie b to dowolna liczba rzeczywista. Możemy to sprawdzić: \(\displaystyle{ 2\cdot (-\frac{1}{2}) = -1}\) więc wszystko się zgadza Jak w zadaniu będziesz już miała równanie prostej prostopadłej, to współczynnik b wyliczysz podstawiając pod x i y współrzędne punktu A, otrzymasz równanie z jedną niewiadomą - b

Pozdrawiam.
Arleta19912
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 148
Rejestracja: 17 sty 2010, o 19:36
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Dolnośląskie
Podziękował: 18 razy

Napisz rownanie

Post autor: Arleta19912 »

Wiec jak to bedzie?
Awatar użytkownika
Vax
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2913
Rejestracja: 27 kwie 2010, o 22:07
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Biała Podlaska / Warszawa
Podziękował: 4 razy
Pomógł: 612 razy

Napisz rownanie

Post autor: Vax »

No to Ty masz zrobić to zadanie, ja mogę jedynie sprawdzić jego poprawność Wszystko co trzeba już napisałem.

Pozdrawiam.
Arleta19912
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 148
Rejestracja: 17 sty 2010, o 19:36
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Dolnośląskie
Podziękował: 18 razy

Napisz rownanie

Post autor: Arleta19912 »

O to chodzi ze nie mam pojecia co dalej ;(
Awatar użytkownika
Vax
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2913
Rejestracja: 27 kwie 2010, o 22:07
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Biała Podlaska / Warszawa
Podziękował: 4 razy
Pomógł: 612 razy

Napisz rownanie

Post autor: Vax »

Jak co dalej, jak nawet nie zaczęłaś, przecież napisałem krok po kroku, co trzeba zrobić, wystarczy podstawić dane i wyliczyć.
Arleta19912
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 148
Rejestracja: 17 sty 2010, o 19:36
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Dolnośląskie
Podziękował: 18 razy

Napisz rownanie

Post autor: Arleta19912 »

Ale skad mam wziac te liczby zeby podstawic?
Awatar użytkownika
Vax
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2913
Rejestracja: 27 kwie 2010, o 22:07
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Biała Podlaska / Warszawa
Podziękował: 4 razy
Pomógł: 612 razy

Napisz rownanie

Post autor: Vax »

Przecież w treści zadania masz podane konkretne współrzędne wierzchołków. Policz zgodnie z tym co napisałem, równanie prostej przechodzącej przez punkty B i C, których współrzędne masz dane!

Pozdrawiam.
Arleta19912
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 148
Rejestracja: 17 sty 2010, o 19:36
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Dolnośląskie
Podziękował: 18 razy

Napisz rownanie

Post autor: Arleta19912 »

nie rozumiem!!!!
ODPOWIEDZ