Punkt styczny

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
gelo21
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 95
Rejestracja: 24 kwie 2009, o 10:40
Płeć: Mężczyzna
Pomógł: 2 razy

Punkt styczny

Post autor: gelo21 »

Witam mam problem z takim zadankiem :
Dla jakiej wartości parametru \(\displaystyle{ m \in R}\) płaszczyzna \(\displaystyle{ H _{1}:x+2y-2mz=2}\) jest prostopadła do płaszczyzny \(\displaystyle{ H _{2}}\) zawierającej punkt \(\displaystyle{ A=(-1,1,1)}\) i prostą \(\displaystyle{ k: \begin{cases} 4x +3y-3z=0 \\ 3x+2y-2z=0 \end{array}}\) . Znaleźć punkt styczny d punktu A względem krawędzi przecięcia tych płaszczyzn. Proszę o pomoc.
Ostatnio zmieniony 18 lis 2010, o 23:09 przez Crizz, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
ODPOWIEDZ