Znaleźć takie \(\displaystyle{ m}\) aby prosta:
\(\displaystyle{ \begin{cases} 4x + my - z = 1\\
x - y +2z = 2\end{cases}}\)
była równoległa do płaszczyzny \(\displaystyle{ 3x - y +4z = 5}\)
nie mam pojęcia co zrobić, próbowałem przyrównywać, doprowadzac do postaci parametrycznej itp.
btw. w odpowiedizach jest \(\displaystyle{ m=5}\) ale nie wiem jak do tego dojść
Znaleźć parametr by prosta była równoległa do płaszczyzny.
-
- Użytkownik
- Posty: 6
- Rejestracja: 12 wrz 2007, o 21:35
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: z Warszawy
Znaleźć parametr by prosta była równoległa do płaszczyzny.
Ostatnio zmieniony 17 lis 2010, o 09:15 przez Qń, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Brak LaTeX-a. Proszę zapoznać się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm ! Zły dział.
Powód: Brak LaTeX-a. Proszę zapoznać się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm ! Zły dział.
-
- Użytkownik
- Posty: 4094
- Rejestracja: 10 lut 2008, o 15:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź
- Podziękował: 12 razy
- Pomógł: 805 razy
Znaleźć parametr by prosta była równoległa do płaszczyzny.
Najpierw policz wektor kierunkowy prostej jako iloczyn wektorowy wektorów normalnych płaszczyzn podanych w równaniu prostej, tzn. \(\displaystyle{ [4,m,-1],[1,-1,2]}\)
Następnie policz iloczyn skalarny wyniku oraz wektora normalnego podanej płaszczyzny, tzn. \(\displaystyle{ [3,-1,4]}\) i sprawdź, kiedy jest równy zeru.
Następnie policz iloczyn skalarny wyniku oraz wektora normalnego podanej płaszczyzny, tzn. \(\displaystyle{ [3,-1,4]}\) i sprawdź, kiedy jest równy zeru.