Udowodnić że trójkąt jest rozwartokątny
-
- Użytkownik
- Posty: 38
- Rejestracja: 7 kwie 2008, o 17:11
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Suwałki
- Podziękował: 26 razy
Udowodnić że trójkąt jest rozwartokątny
Długości boków trójkąta są w stosunku 2:3:4 . Uzasadnij że ten trójkąt jest rozwartokątny.
-
- Użytkownik
- Posty: 3424
- Rejestracja: 30 sie 2006, o 14:36
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Szczecin
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 476 razy
Udowodnić że trójkąt jest rozwartokątny
wykorzystaj twierdzenie cosinusow
niech
\(\displaystyle{ a=2x}\)
\(\displaystyle{ b=3x}\)
\(\displaystyle{ c=4x}\)
...
niech
\(\displaystyle{ a=2x}\)
\(\displaystyle{ b=3x}\)
\(\displaystyle{ c=4x}\)
...
-
- Użytkownik
- Posty: 634
- Rejestracja: 3 mar 2009, o 14:03
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Ruda Śląska
- Podziękował: 5 razy
- Pomógł: 143 razy
Udowodnić że trójkąt jest rozwartokątny
Największy kąt leży na przeciw najdłuższego boku. Czyli we wzorze \(\displaystyle{ c^2=a^2+b^2-2ab\cos \gamma}\) kąt \(\displaystyle{ \gamma}\) będzie większy od \(\displaystyle{ 90^\circ}\).
\(\displaystyle{ 4^2=2^2+3^2-2 \cdot 2 \cdot 3\cos\gamma\\
16=4+9-12\cos\gamma\\
3= -12\cos\gamma\\
- \frac{1}{4}=\cos\gamma}\)
Patrząc na wykres cosinusa z przedziału \(\displaystyle{ \left[ 0^\circ ; 180^\circ\right]}\) widzimy, że wartość \(\displaystyle{ - \frac{1}{4}}\) leży w przedziale \(\displaystyle{ \left( 90^\circ ; 180^\circ\right)}\).
A dokładniej
\(\displaystyle{ \frac{1}{4}=\cos\gamma \Rightarrow \gamma \approx 75^\circ\\
- \frac{1}{4}=\cos\gamma \Rightarrow \gamma \approx 180^\circ - 75^\circ = 105^\circ}\)
\(\displaystyle{ 4^2=2^2+3^2-2 \cdot 2 \cdot 3\cos\gamma\\
16=4+9-12\cos\gamma\\
3= -12\cos\gamma\\
- \frac{1}{4}=\cos\gamma}\)
Patrząc na wykres cosinusa z przedziału \(\displaystyle{ \left[ 0^\circ ; 180^\circ\right]}\) widzimy, że wartość \(\displaystyle{ - \frac{1}{4}}\) leży w przedziale \(\displaystyle{ \left( 90^\circ ; 180^\circ\right)}\).
A dokładniej
\(\displaystyle{ \frac{1}{4}=\cos\gamma \Rightarrow \gamma \approx 75^\circ\\
- \frac{1}{4}=\cos\gamma \Rightarrow \gamma \approx 180^\circ - 75^\circ = 105^\circ}\)