równanie zbioru środków okręgów i zbioru środków cięciw

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
TJm
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4
Rejestracja: 12 paź 2010, o 16:59
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Kielce
Podziękował: 1 raz

równanie zbioru środków okręgów i zbioru środków cięciw

Post autor: TJm »

kolejne zadania potrzebne mi na czwartkowe kolokwium:
Zad.1
Środek okręgu O przechodzącego przez punkty A=(3,0), B=(-1,2) leży na prostej x-y+2=0. Należy znaleźć równanie zbioru środków stycznych zewnętrznie do okręgu O i do prostej y=0

Zad.2
Dane są dwa wierzchołki A=(-1,1), B=(5,7) trójkąta ABC, którego wysokości przecinają się w punkcie P=(3,3). Należy znaleźć równanie zbioru środków cięciw okręgu opisanego na tym trójkącie przechodzącym przez punkt P.

bardzo bym prosiła o szybką odpowiedź ze szczegółowym rozwiązaniem, na wypadek podaje moj adres: magda19ania91@onet.pl

Z góry dziękuje...
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23496
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

równanie zbioru środków okręgów i zbioru środków cięciw

Post autor: piasek101 »

1) Podobne
123130.htm
ODPOWIEDZ