napisz rownanie okręgu o srodku \(\displaystyle{ S=(10,-3)}\) stycznego do prostej o rownaniu: \(\displaystyle{ y=- \frac{3}{4} x+2}\)
Z gory dziękuje za pomoc
równanie okręgu
-
- Użytkownik
- Posty: 23
- Rejestracja: 19 paź 2010, o 13:59
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: kielce
- Podziękował: 1 raz
równanie okręgu
Ostatnio zmieniony 15 lis 2010, o 18:51 przez Lbubsazob, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznać się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznać się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
-
- Użytkownik
- Posty: 23
- Rejestracja: 19 paź 2010, o 13:59
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: kielce
- Podziękował: 1 raz
równanie okręgu
robie to ze wzoru\(\displaystyle{ \frac{\left| -\frac{30}{4} \right|+ 2*(-3)+1 }}\)przez\(\displaystyle{ \sqrt{ (-\frac{3}{4}^{2})+4 } }}\) i co z tym dalej
-
- Użytkownik
- Posty: 45
- Rejestracja: 29 paź 2009, o 20:27
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 3 razy
równanie okręgu
Błędnie podstawiłeś!
\(\displaystyle{ \frac{3}{4} x +y-2=0
S=(10;-3)}\)
\(\displaystyle{ d= \frac{\left| \frac{30}{4}-3-2 \right| }{ \sqrt{ \frac{9}{16}+1 } }}\)
\(\displaystyle{ \frac{3}{4} x +y-2=0
S=(10;-3)}\)
\(\displaystyle{ d= \frac{\left| \frac{30}{4}-3-2 \right| }{ \sqrt{ \frac{9}{16}+1 } }}\)