Równanie stycznej do okręgu w punkcie

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
kowal199306
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 28
Rejestracja: 26 wrz 2010, o 13:13
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa/Radom
Podziękował: 11 razy

Równanie stycznej do okręgu w punkcie

Post autor: kowal199306 »

Witam, jak mam obliczyć równanie stycznej do okręgu \(\displaystyle{ x^2+y^2-6x-2y+1=0}\) w punkce A(0;1) ? Dodam że gdy wyliczę prostą przechodzącą przez ten punkt wychodzi mi y=1 i nie wiem jak mam napisać do niej prostopadłą?? Bardzo prosze o pomoc
Awatar użytkownika
cosinus90
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5030
Rejestracja: 18 cze 2010, o 18:34
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 5 razy
Pomógł: 777 razy

Równanie stycznej do okręgu w punkcie

Post autor: cosinus90 »

Skoro wychodzi Ci \(\displaystyle{ y=1}\), to jest to prosta pozioma. Jaka jest prosta prostopadła do niej ?
kowal199306
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 28
Rejestracja: 26 wrz 2010, o 13:13
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa/Radom
Podziękował: 11 razy

Równanie stycznej do okręgu w punkcie

Post autor: kowal199306 »

o matko jak mogłem nie wpaść na to x=0
ODPOWIEDZ