Mam do rozwiązania następujące zadanko:
Dane są 3 punkty: A=(1,3) , B=(2,-2) , C=(2,6). Napisz równanie okręgu opisanego na trójkącie ABC.
Wiem jak to zrobić ale wychodzą strasznie dziwne liczby - prosiłbym o wynik jeśli można.
Napisać równanie okręgu opisanego na trójkącie.
- Calasilyar
- Użytkownik
- Posty: 2656
- Rejestracja: 2 maja 2006, o 21:42
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław/Sieradz
- Podziękował: 29 razy
- Pomógł: 410 razy
Napisać równanie okręgu opisanego na trójkącie.
\(\displaystyle{ \left\{\begin{array}{l}(1-a)^{2}+(3-b)^{2}=r^{2}\\(2-a)^{2}+(-2-b)^{2}=r^{2}\\(2-a)^{2}+(6-b)^{2}=r^{2}\end{array}}\)
z tego wynika, że:
\(\displaystyle{ (-2-b)^{2}=(6-b)^{2}\\
(b+2)^{2}=(b-6)^{2}\\
b+2=b-6\; lub\; b+2=-b+6\\
2=-6\; lub\; 2b=4\\
b=2}\)
podstaw i chyba będzie łatwiej
z tego wynika, że:
\(\displaystyle{ (-2-b)^{2}=(6-b)^{2}\\
(b+2)^{2}=(b-6)^{2}\\
b+2=b-6\; lub\; b+2=-b+6\\
2=-6\; lub\; 2b=4\\
b=2}\)
podstaw i chyba będzie łatwiej
- Calasilyar
- Użytkownik
- Posty: 2656
- Rejestracja: 2 maja 2006, o 21:42
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław/Sieradz
- Podziękował: 29 razy
- Pomógł: 410 razy
Napisać równanie okręgu opisanego na trójkącie.
b to jest "współrzedna igrekowa" środka okręgu i możesz sbie wstawic do układu bez najmniejszego problemu
-
- Użytkownik
- Posty: 61
- Rejestracja: 9 wrz 2006, o 21:00
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Ustroń
- Podziękował: 33 razy
- Pomógł: 2 razy
Napisać równanie okręgu opisanego na trójkącie.
Po podstawieniu i wymnożeniu wyszło mi coś takiego:
\(\displaystyle{ \left\{\begin{array}{l}a^{2}-2a+2=r^{2}\\a^{2}-4a+20=r^{2}\\a^{2}-4a+20=r^{2}\end{array}}\)
Jest to dobrze?? Co mam z tym dalej zrobić??
Wybacz że tak dociekam ale z matematyki geniuszem nie jestem a chciałbym to zadanko rozwiązać
\(\displaystyle{ \left\{\begin{array}{l}a^{2}-2a+2=r^{2}\\a^{2}-4a+20=r^{2}\\a^{2}-4a+20=r^{2}\end{array}}\)
Jest to dobrze?? Co mam z tym dalej zrobić??
Wybacz że tak dociekam ale z matematyki geniuszem nie jestem a chciałbym to zadanko rozwiązać
- Calasilyar
- Użytkownik
- Posty: 2656
- Rejestracja: 2 maja 2006, o 21:42
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław/Sieradz
- Podziękował: 29 razy
- Pomógł: 410 razy
Napisać równanie okręgu opisanego na trójkącie.
to w takim razie to trzecie możesz opuścic i porównac sobie:
\(\displaystyle{ a^{2}-2a+2=a^{2}-4a+20}\)
a mając a oraz b nie bedzie juz problemem policzyc r.
\(\displaystyle{ a^{2}-2a+2=a^{2}-4a+20}\)
a mając a oraz b nie bedzie juz problemem policzyc r.
hehe ja też (niestety ) nie jestemLuke160 pisze:Wybacz że tak dociekam ale z matematyki geniuszem nie jestem a chciałbym to zadanko rozwiązać