równanie płaszczyzny

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
horrorschau
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 113
Rejestracja: 1 paź 2008, o 20:34
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: lbn
Podziękował: 4 razy

równanie płaszczyzny

Post autor: horrorschau »

Witam!
Mam problem z takim oto zadaniem:
Napisać równanie hiperpłaszczyzny w \(\displaystyle{ R^{4}}\) zawierającej punkty
A=(2, 0, -4, 3), B=(-1, 2, 7, -4) i prosta o równaniu parametrycznym:
\(\displaystyle{ l: \begin{cases} x1 = -t \\x2 = 1+2t\\x3 = 3+5t \\ x4 = 2+t \end{cases}}\)

Mozna stwierdzić, że ta na tej prostej leży punkt c=(0, 1, 3, 2) oraz że ma wektor kierunkowy v=[-1, 2, 5, 1], czy dobrze odczytałem?Tylko co dalej?Nigdy nie miałem do czynienia z płaszczyznami w R4.
prosze o pomoc!!
ODPOWIEDZ