Należy obliczyć wektor \(\displaystyle{ |a+2b+j|}\) jeżeli \(\displaystyle{ a=[2,3,1], \ b=i-j+3k}\).
"konkretnie chodzi mi jak nalezy to "j" obliczyć w równaniu?"
Obliczyć wektor
Obliczyć wektor
Ostatnio zmieniony 10 lis 2010, o 18:40 przez Justka, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.
-
- Użytkownik
- Posty: 4438
- Rejestracja: 17 kwie 2007, o 13:44
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź
- Podziękował: 12 razy
- Pomógł: 1313 razy
Obliczyć wektor
Wektory \(\displaystyle{ i,j,k}\) są wektorami bazy standardowej w \(\displaystyle{ \mathbb{R}^3}\), tj. \(\displaystyle{ \vec{i}=[1,0,0], \vec{j}=[0,1,0], \vec{k}=[0,0,1]}\).
Obliczyć wektor
ok to ja to obliczam tak:
\(\displaystyle{ \left|a_{x}+2b_{x}+0;a_{y}+2b_{y}+1;a_{z}+2b_{z}+0 \right|}\)
Pózniej obliczam długość ze wzoru: \(\displaystyle{ \sqrt{c_{x}^{2}+c_{y}^{2}+c_{z}^{2}}}\)
i wychodzi mi \(\displaystyle{ \sqrt{69}}\) a wdług odpowiedzi powinno być \(\displaystyle{ \sqrt{45}}\)
I ktoś może mi powiedzieć czy to jest dobrze czy żle?
\(\displaystyle{ \left|a_{x}+2b_{x}+0;a_{y}+2b_{y}+1;a_{z}+2b_{z}+0 \right|}\)
Pózniej obliczam długość ze wzoru: \(\displaystyle{ \sqrt{c_{x}^{2}+c_{y}^{2}+c_{z}^{2}}}\)
i wychodzi mi \(\displaystyle{ \sqrt{69}}\) a wdług odpowiedzi powinno być \(\displaystyle{ \sqrt{45}}\)
I ktoś może mi powiedzieć czy to jest dobrze czy żle?
-
- Użytkownik
- Posty: 4094
- Rejestracja: 10 lut 2008, o 15:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź
- Podziękował: 12 razy
- Pomógł: 805 razy
Obliczyć wektor
Sprawdź dokładnie jeszcze raz obliczenia. \(\displaystyle{ ||}\) to długość wektora, zapisanie wewnątrz tych klamer współrzędnych wektora nie ma sensu matematycznego.
\(\displaystyle{ |a+2b+\^{j}|=|(2\^{i}+3\^{j}+\^{k})+2(\^{i}-\^{j}+3\^{k})+\^{j}|=...?}\)
\(\displaystyle{ |a+2b+\^{j}|=|(2\^{i}+3\^{j}+\^{k})+2(\^{i}-\^{j}+3\^{k})+\^{j}|=...?}\)