Piałem raz już jeden ten post ale nie widze aby wyskoczył więc proszę modów i adminów, aby go nei wyrzucali:
Mam taki problem: mam udowodnić twierdzenie o odcinku łączącym środki dwóch boków trójkąta.
Doszedłem do tego żę:
Z. E jest środkiem AB i F jest środkiem BC
T. |EF|=1/2 |AC| i EF || AC
Tylko co dalej jak to udowodnić?? Proszę orzeczowy dowód krok po kroku
Twierdzenie o odc ...
- baksio
- Użytkownik
- Posty: 464
- Rejestracja: 31 maja 2006, o 22:19
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Zamość/Kraków
- Podziękował: 16 razy
- Pomógł: 136 razy
Twierdzenie o odc ...
Można udowodnić z małego twierdzenia Talesa:
Przyjmijmy że bok \(\displaystyle{ |AC|=a}\) a bok \(\displaystyle{ |AB|=c}\)
\(\displaystyle{ \frac{|EF|}{|AC|} = \frac{|AE|}{|AB|}}\)
\(\displaystyle{ |EF|*c = a * \frac{1}{2}c}\)
\(\displaystyle{ |EF| = \frac{1}{2}a = \frac{1}{2}|AC|}\)
Przyjmijmy że bok \(\displaystyle{ |AC|=a}\) a bok \(\displaystyle{ |AB|=c}\)
\(\displaystyle{ \frac{|EF|}{|AC|} = \frac{|AE|}{|AB|}}\)
\(\displaystyle{ |EF|*c = a * \frac{1}{2}c}\)
\(\displaystyle{ |EF| = \frac{1}{2}a = \frac{1}{2}|AC|}\)
- Uzo
- Użytkownik
- Posty: 1137
- Rejestracja: 18 mar 2006, o 10:10
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Strzyżów / Kraków
- Podziękował: 94 razy
- Pomógł: 139 razy
Twierdzenie o odc ...
Z:
ABC - dowolny trójąt
E-środek boku AC
F-środek boku BC
T:
AB||EF
|AB|=2|EF|
Zrób sobie odpowiedni rysunek i zauważ
\(\displaystyle{ \overrightarrow{EF}=\overrightarrow{EC}+\overrightarrow{CF} \\
\overrightarrow{EF}=\overrightarrow{EA}+\overrightarrow{AB}+\overrightarrow{BF}}\)
dodając równania stronami :
\(\displaystyle{ 2\overrightarrow{EF}=\overrightarrow{EC}+\overrightarrow{CF}+\overrightarrow{EA}+\overrightarrow{AB}+\overrightarrow{BF}}\)
,czyli
\(\displaystyle{ 2\overrightarrow{EF}=\overrightarrow{AB}}\)
z określenia wektorów równych :
AB||EF i |AB|=2|EF|
ABC - dowolny trójąt
E-środek boku AC
F-środek boku BC
T:
AB||EF
|AB|=2|EF|
Zrób sobie odpowiedni rysunek i zauważ
\(\displaystyle{ \overrightarrow{EF}=\overrightarrow{EC}+\overrightarrow{CF} \\
\overrightarrow{EF}=\overrightarrow{EA}+\overrightarrow{AB}+\overrightarrow{BF}}\)
dodając równania stronami :
\(\displaystyle{ 2\overrightarrow{EF}=\overrightarrow{EC}+\overrightarrow{CF}+\overrightarrow{EA}+\overrightarrow{AB}+\overrightarrow{BF}}\)
,czyli
\(\displaystyle{ 2\overrightarrow{EF}=\overrightarrow{AB}}\)
z określenia wektorów równych :
AB||EF i |AB|=2|EF|