Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
-
Simong
- Użytkownik
- Posty: 218
- Rejestracja: 10 wrz 2006, o 17:57
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wieliczka
- Podziękował: 170 razy
- Pomógł: 7 razy
Post
autor: Simong »
Dla jeakiej wartości paramteru k środek okręgu o równaniu x�-kx+y�+6y+3=0 należy do prostej 2x+y+1=0?
Prosze o parę słów komentara zanim ktoś zacznie rozw. bo maoże samemu dojde , ocz. wcisne pomógł
-
Uzo
- Użytkownik
- Posty: 1137
- Rejestracja: 18 mar 2006, o 10:10
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Strzyżów / Kraków
- Podziękował: 94 razy
- Pomógł: 139 razy
Post
autor: Uzo »
Wyznacz środek okręgu z podanego równania okręgu , a nastepnie podstaw współrzędne tego środka do podanej prostej i wyjdzie Ci ile wynosi k
-
Simong
- Użytkownik
- Posty: 218
- Rejestracja: 10 wrz 2006, o 17:57
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wieliczka
- Podziękował: 170 razy
- Pomógł: 7 razy
Post
autor: Simong »
k=2 tak?
-
Uzo
- Użytkownik
- Posty: 1137
- Rejestracja: 18 mar 2006, o 10:10
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Strzyżów / Kraków
- Podziękował: 94 razy
- Pomógł: 139 razy
Post
autor: Uzo »
zgadza się