Pole pierścienia kołowego.

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
nikson
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 9 lis 2010, o 17:49
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Wawa
Podziękował: 1 raz

Pole pierścienia kołowego.

Post autor: nikson »

Witam, czy mógłby ktoś dać mi wskazówkę jak zrobić zadanie poniżej, ponieważ nie wiem jak się za nie zabrać...

Oblicz pole P pierścienia kołowego ograniczonego dwoma współśrodkowymi okręgami o równaniach \(\displaystyle{ (x-3)^{2} + y = 7}\) i \(\displaystyle{ (x-3)^{2} + y = 15}\)

Czy mam tu użyć wzoru : \(\displaystyle{ \pi\ ( R^{2}-r^{2})}\) ?

Jeśli tak to ile wynoszą promienie? 7 i 15..?

Z góry dziękuję za pomoc.
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23496
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

Pole pierścienia kołowego.

Post autor: piasek101 »

\(\displaystyle{ R^2=15}\)
nikson
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 9 lis 2010, o 17:49
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Wawa
Podziękował: 1 raz

Pole pierścienia kołowego.

Post autor: nikson »

Czyli \(\displaystyle{ P = \pi\ (15-7) =\pi\ 8}\) .. i to jest koniec zadania? O.O

Dzięki.
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23496
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

Pole pierścienia kołowego.

Post autor: piasek101 »

W zasadzie tak.
ODPOWIEDZ