współrzędne wierzchołków rombu

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
b_p
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 91
Rejestracja: 3 kwie 2009, o 00:17
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 22 razy

współrzędne wierzchołków rombu

Post autor: b_p »

Bardzo proszę o pomoc bo nie umiem sobie poradzić z zadaniem.
Dane są dwa przeciwlegle wierzchołki rombu \(\displaystyle{ A(-12,4) , C(0,8)}\). Wiemy również, ze \(\displaystyle{ B(2+ x_{D}, y_{B})}\). Wyznacz współrzędne wierzchołków B i D oraz równanie prostej zawierającej przekątną DB.

Wyznaczyłam równanie prostej AC \(\displaystyle{ y= \frac{1}{3}x+8}\)

Wyznaczyłam środek przecięcia przekątnych \(\displaystyle{ S=(-6,6)}\)

Wyznaczyłam równanie prostej prostopadłej do prostej AC
prosta BD \(\displaystyle{ y=-3x-12}\)

A dalej niestety nie mam pojęcia jak wyznaczyć pozostałe wierzchołki.
dada
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 154
Rejestracja: 1 wrz 2006, o 14:46
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Łódź
Pomógł: 33 razy

współrzędne wierzchołków rombu

Post autor: dada »

Wziąć \(\displaystyle{ D(x_{D}, -3x_{D}-12)}\)
oraz \(\displaystyle{ B(x_{D}+2, -3x_{D}-10)}\)
i z równości wektorów AD i BC
ODPOWIEDZ