Obliczanie współrzędnych punktów na podstawie wektora.

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
NeroTFP
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 25 paź 2010, o 14:40
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Rybnik

Obliczanie współrzędnych punktów na podstawie wektora.

Post autor: NeroTFP »

Witam.

Oblicz punkt B, wiedząc, że:

\(\displaystyle{ A= (3,6) \\
\overline{AB} =[2,-3]}\)


Ogólnie wektory potrafię, ale nie umiem jakby liczyć tego do tyłu. Chciałbym poznać sposób obliczania nie podanych punktów, gdy mamy podane dane wyżej. Będę wdzięczny za wytłumaczenie to na powyższym przykładzie.
Ostatnio zmieniony 8 lis 2010, o 21:35 przez lukki_173, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Awatar użytkownika
kropka+
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4389
Rejestracja: 16 wrz 2010, o 14:54
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 787 razy

Obliczanie współrzędnych punktów na podstawie wektora.

Post autor: kropka+ »

\(\displaystyle{ \vec{AB}=[x _{B}-x _{A},y _{B}-y _{A}]=[x _{B}-3,y _{B}-6]=[2,-3] \Rightarrow \\ \\ \begin{cases} x _{B}-3=2\\ y _{B}-6=-3 \end{cases}\\ \\ \begin{cases} x _{B}=5\\y _{B}=3 \end{cases}\\ \\\Rightarrow B(5,3)}\)
ODPOWIEDZ