Wzajemne położenie prostej K i okręgu O

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
AndrzejKalamus
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3
Rejestracja: 4 lis 2010, o 19:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa

Wzajemne położenie prostej K i okręgu O

Post autor: AndrzejKalamus »

Określ wzajemne położenie prostej K i okręgu O, jeżeli
O: \(\displaystyle{ (x+1)^{2}+(y-2)^{2}=25}\)
K: \(\displaystyle{ y=x+3}\)

Z góry dzięki.
Ostatnio zmieniony 4 lis 2010, o 19:12 przez Crizz, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości. Proszę nawet proste wyrażenia umieszczać wewnątrz klamer [latex][/latex].
Awatar użytkownika
Sherlock
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2783
Rejestracja: 19 lis 2008, o 18:45
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Katowice
Pomógł: 739 razy

Wzajemne położenie prostej K i okręgu O

Post autor: Sherlock »

Wrzuć drugie równanie do pierwszego i rozwiąż równanie kwadratowe. Brak rozwiązań - prosta nie przecina okręgu, jedno rozwiązanie - prosta jest styczną, dwa rozwiązania - prosta przecina okrąg.
AndrzejKalamus
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3
Rejestracja: 4 lis 2010, o 19:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa

Wzajemne położenie prostej K i okręgu O

Post autor: AndrzejKalamus »

Mógłbyś bardziej pomóc? Dopiero ten temat w szkole zaczęliśmy i nie bardzo wiem jak to zrobić.
Awatar użytkownika
Sherlock
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2783
Rejestracja: 19 lis 2008, o 18:45
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Katowice
Pomógł: 739 razy

Wzajemne położenie prostej K i okręgu O

Post autor: Sherlock »

Podstaw \(\displaystyle{ y=x+3}\) do \(\displaystyle{ (x+1)^{2}+(y-2)^{2}=25}\). Podnieś do kwadratu oba nawiasy, uporządkuj, otrzymasz równanie kwadratowe. Wylicz deltę, znając jej wartość będzie wiedział ile równanie ma rozwiązań.
Proponuję wykonać też rysunek (narysuj okrąg i prostą).
AndrzejKalamus
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3
Rejestracja: 4 lis 2010, o 19:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa

Wzajemne położenie prostej K i okręgu O

Post autor: AndrzejKalamus »

\(\displaystyle{ (x+1) ^{2}+(y-2) ^{2} =25}\)
\(\displaystyle{ x ^{2} +2 \cdot x \cdot 1+1 ^{2}+y ^{2} -2 \cdot y \cdot 2+2 ^{2} =25}\)
po dokonaniu paru obliczeń..:p
\(\displaystyle{ 2x ^{2} +8x-4y=11}\)
Zapewne coś pomyliłem, skoro mi taki wynik wyszedł. :/
Awatar użytkownika
Sherlock
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2783
Rejestracja: 19 lis 2008, o 18:45
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Katowice
Pomógł: 739 razy

Wzajemne położenie prostej K i okręgu O

Post autor: Sherlock »

Tutaj \(\displaystyle{ (x+1) ^{2}+(y-2) ^{2} =25}\) podstaw za y \(\displaystyle{ y=x+3}\). Będziesz miał równanie z jedną niewiadomą - x.
Crizz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4094
Rejestracja: 10 lut 2008, o 15:31
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 12 razy
Pomógł: 805 razy

Wzajemne położenie prostej K i okręgu O

Post autor: Crizz »

Można też tak:

Wzór na odległość punktu od prostej:

Odległość punktu \(\displaystyle{ (x_0,y_0)}\) od prostej \(\displaystyle{ Ax+By+C=0}\) jest równa \(\displaystyle{ \frac{|Ax_0+By_0+C|}{\sqrt{A^{2}+B^{2}}}}\).

Oblicz odległość środka okręgu \(\displaystyle{ (-1,2)}\) od prostej \(\displaystyle{ x-y+3=0}\). Jeśli jest:
mniejsza od promienia, to prosta przecina okrąg
równa promieniowi, to prosta jest styczna do okręgu
większa od promienia, to prosta i okrąg są rozłączne
ODPOWIEDZ