Równanie paraboli.

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
Addiw7
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8
Rejestracja: 18 wrz 2009, o 18:14
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bachowice

Równanie paraboli.

Post autor: Addiw7 »

Napisać równanie paraboli, które:

a) kierownicą jest prosta y=-2, a punkt W=(-1,6)-wierzchołkiem
b)kierownicą jest prosta x=1, a punkt W=(5,1)- wierzchołkiem

a) \(\displaystyle{ (y-6)=16(x-1)^{2}}\)
b) \(\displaystyle{ (y-1)^{1}=8(x-5)}\)

Bardzo proszę o sprawdzenie. Wiem, że to jest banalne, ale nie mam odpowiedzi do tych zadań, a nie chcę popełnić gdzieś głupiego błędu.

Dziękuję i pozdrawiam.
TheBill
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2372
Rejestracja: 25 paź 2009, o 11:41
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 11 razy
Pomógł: 245 razy

Równanie paraboli.

Post autor: TheBill »

Sprawdzałem a), wyszło mi inaczej: \(\displaystyle{ (x+1)^2=32(y-6)}\) (sugerowałem się wzorami z Wikipedii)
ODPOWIEDZ