Suma wektorów

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
Ahhaa
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 68
Rejestracja: 14 paź 2010, o 22:39
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: kraj walecznych obrońców krzyża
Pomógł: 3 razy

Suma wektorów

Post autor: Ahhaa »

Weźmy 3 wektory
\(\displaystyle{ \vec{a}=[x_{1},y_{1}]}\)
\(\displaystyle{ \vec{b}=[x_{2},y_{2}]}\)
\(\displaystyle{ \vec{c}=[x_{3},y_{3}]}\)

Moje pytanie jest takie, szy suma tych wktorów będzie wyglądać tak:
\(\displaystyle{ \vec{d}=[x_{1}+x_{2}+x_{3},y_{1}+y_{2}+y_{3} ]}\) ?
Czy tak to działa również dla większej ilości wektorów?
Awatar użytkownika
ares41
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6499
Rejestracja: 19 sie 2010, o 08:07
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 142 razy
Pomógł: 922 razy

Suma wektorów

Post autor: ares41 »

Tak
Ahhaa
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 68
Rejestracja: 14 paź 2010, o 22:39
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: kraj walecznych obrońców krzyża
Pomógł: 3 razy

Suma wektorów

Post autor: Ahhaa »

Dziękować
ODPOWIEDZ