współliniowosc punktów

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
Kaatie
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 40
Rejestracja: 24 paź 2009, o 14:14
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Mazowieckie
Podziękował: 5 razy

współliniowosc punktów

Post autor: Kaatie »

\(\displaystyle{ A,\ B, \ C}\) są punktami. Wyszukaj błędy w następujących danych. Jeżeli dane nie zawierają błędów, rozstrzygnij czy punkty \(\displaystyle{ A, \ B, \ C}\) są współliniowe czy nie.

a) \(\displaystyle{ |AB|=2,5 ; \ |BC|=3; \ |CA|=0,5}\)
b) \(\displaystyle{ |AB|=3; \ |BC|=3; \ |CA|=1,5}\)

prosze o jakąś wskazówkę
Ostatnio zmieniony 31 paź 2010, o 17:27 przez lukki_173, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Awatar użytkownika
ares41
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6499
Rejestracja: 19 sie 2010, o 08:07
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 142 razy
Pomógł: 922 razy

współliniowosc punktów

Post autor: ares41 »

Nierówność trójkąta
ODPOWIEDZ