W trójkącie ABC dany jest wierzchołek \(\displaystyle{ A=(-4,-1)}\), punkty \(\displaystyle{ S=(2,1)}\) który jest środkiem boku AB oraz wektor \(\displaystyle{ \vec{BC}=[-4,4]}\). Oblicz pole trójkąta ABC.
Wyznaczyłem już wierzchołki i narysowałem ten trójkąt w układzie współrzędnych. Czy da się to jakoś policzyć bez wyznaczania prostej prostopadlej (czyli wysokosci) przechodzącej przez np punkt c. Bo zadanie to jest w zbiorze pod takim tematem że nie powinienem korzystać z prostej prostopadłej a innego sposobu nie znam.
W trójkącie ABC dany jest ... oblicz pole
-
- Użytkownik
- Posty: 112
- Rejestracja: 31 sty 2010, o 12:50
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 34 razy
W trójkącie ABC dany jest ... oblicz pole
Ostatnio zmieniony 30 paź 2010, o 22:51 przez Crizz, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości. Proszę nawet proste wyrażenia umieszczać wewnątrz klamer[latex][/latex] .
Powód: Poprawa wiadomości. Proszę nawet proste wyrażenia umieszczać wewnątrz klamer
-
- Użytkownik
- Posty: 121
- Rejestracja: 19 paź 2010, o 11:18
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Żory
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 12 razy
W trójkącie ABC dany jest ... oblicz pole
Istnieje tzw wzór Herona:
w ten sposób wystarczy obliczyć długości odcinków i podstawić do wzoru:) nie wiem czy będzie to szybsza metoda, ale na pewno mniej skomplikowana i przyjemniejsza:)
w ten sposób wystarczy obliczyć długości odcinków i podstawić do wzoru:) nie wiem czy będzie to szybsza metoda, ale na pewno mniej skomplikowana i przyjemniejsza:)
-
- Użytkownik
- Posty: 4094
- Rejestracja: 10 lut 2008, o 15:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź
- Podziękował: 12 razy
- Pomógł: 805 razy
W trójkącie ABC dany jest ... oblicz pole
Wyznaczasz \(\displaystyle{ \vec{BA}=[a_1,b_1]}\) (wektor \(\displaystyle{ \vec{BC}=[a_2,b_2]}\) już znasz)
Liczysz wyznacznik pary wektorów \(\displaystyle{ d(\vec{BA},\vec{BC})=a_1b_2-a_2b_1}\)
Liczysz pole jako połowę wartości bezwzględnej z wyniku
Zamiast wektorów BA i BC możesz też wziąć dowolne inne wektory o początkach i końcach w wierzchołkach trójkąta, byleby miały początek w tym samym wierzchołku trójkąta (np. wektory AC, AB).
Liczysz wyznacznik pary wektorów \(\displaystyle{ d(\vec{BA},\vec{BC})=a_1b_2-a_2b_1}\)
Liczysz pole jako połowę wartości bezwzględnej z wyniku
Zamiast wektorów BA i BC możesz też wziąć dowolne inne wektory o początkach i końcach w wierzchołkach trójkąta, byleby miały początek w tym samym wierzchołku trójkąta (np. wektory AC, AB).