Na trójkącie ABC opisano okrąg

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
Awatar użytkownika
workofart
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1
Rejestracja: 28 paź 2010, o 20:28
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: PL

Na trójkącie ABC opisano okrąg

Post autor: workofart »

Prosiłabym Was o pomoc w rozwiązaniu zadania. Siedzę nad nim od dłuższego czasu i nie wiem jak mam się za nie zabrać. Mam wszystkie wzory ale w głowie pustka. Jedyne co mi się udało to rysunek.
Z góry dziękuję za pomoc.

Treść zadania:
Na trójkącie \(\displaystyle{ ABC}\) opisano okrąg o środku \(\displaystyle{ S}\) i promieniu \(\displaystyle{ r}\):
a) oblicz współrzędne środka odcinka
b) oblicz promień
c) napisz równanie okręgu
wiedząc, że:
\(\displaystyle{ A=(-2; 3),\ B=(4; 3),\ C=(0;3)}\)

Wdzięczna bym była za wytłumaczenie krok po kroku.
Ostatnio zmieniony 28 paź 2010, o 20:55 przez tometomek91, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznać się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23493
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3263 razy

Na trójkącie ABC opisano okrąg

Post autor: piasek101 »

workofart pisze: \(\displaystyle{ A=(-2; 3),\ B=(4; 3),\ C=(0;3)}\)

Wdzięczna bym była za wytłumaczenie krok po kroku.
To jakiś trójkąt ,,liniowy" ?
IceCube
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 81
Rejestracja: 29 wrz 2008, o 16:59
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 32 razy

Na trójkącie ABC opisano okrąg

Post autor: IceCube »

wykorzystaj wzór na równanie okręgu, za wartości x,y wstawiasz współrzędne punktów. Powstają Ci 3 równania z 3 niewiadomymi. Powinno wyjść:)
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23493
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3263 razy

Na trójkącie ABC opisano okrąg

Post autor: piasek101 »

IceCube pisze:wykorzystaj wzór na równanie okręgu, za wartości x,y wstawiasz współrzędne punktów. Powstają Ci 3 równania z 3 niewiadomymi. Powinno wyjść:)
Nie działa.
Przeczytaj mój poprzedni.
IceCube
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 81
Rejestracja: 29 wrz 2008, o 16:59
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 32 razy

Na trójkącie ABC opisano okrąg

Post autor: IceCube »

faktycznie:) nie przypatrzyłem się dokładnie. W takim razie chyba autorka tematu, źle przepisała dane:)
ODPOWIEDZ