Trzy wektory na jednej płaszczyźnie

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
oponek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4
Rejestracja: 16 mar 2009, o 21:18
Płeć: Mężczyzna

Trzy wektory na jednej płaszczyźnie

Post autor: oponek »

W kartezjańskim układzie współrzędnych dane są 3 wektory:
\(\displaystyle{ A= \left[ 3,x,-2 \right], B= \left[ -x,4,2 \right], C= \left[ -3,2,3+\frac{x}{6} \right]}\)

Dla jakiej wartości parametru x wszystkie 3 wektory leżą w jednej płaszczyźnie.
Ostatnio zmieniony 28 paź 2010, o 20:59 przez Crizz, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznać się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
Crizz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4094
Rejestracja: 10 lut 2008, o 15:31
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 12 razy
Pomógł: 805 razy

Trzy wektory na jednej płaszczyźnie

Post autor: Crizz »

Wystarczy znaleźć taką wartość \(\displaystyle{ x}\), dla której iloczyn mieszany podanych wektorów jest równy zeru:
\(\displaystyle{ \left|\begin{array}{ccc}3&x&-2 \\ -x&4&2 \\ -3&2&3+\frac{x}{6}\end{array}\right|=0}\)
ODPOWIEDZ