Znaleźć równanie okręgu
-
- Użytkownik
- Posty: 6
- Rejestracja: 23 paź 2010, o 12:28
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: zakopane
Znaleźć równanie okręgu
Napisz rownanie okregu o średnicy AB \(\displaystyle{ A=(-3;2), \ B=(-1;-2)}\)
Ostatnio zmieniony 28 paź 2010, o 13:32 przez lukki_173, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.
- mmoonniiaa
- Użytkownik
- Posty: 5482
- Rejestracja: 21 lis 2007, o 19:53
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Gdańsk
- Podziękował: 21 razy
- Pomógł: 1470 razy
Znaleźć równanie okręgu
Połowa odległości między punktami A i B, to promień okręgu: \(\displaystyle{ r= \frac{ \sqrt{(x_A-x_B)^2+(y_A-y_B)^2} }{2}}\)
Srodek odcinka AB to środek okręgu: \(\displaystyle{ S= (\frac{x_A+x_B}{2} ; \frac{y_A+y_B}{2} )}\)
Srodek odcinka AB to środek okręgu: \(\displaystyle{ S= (\frac{x_A+x_B}{2} ; \frac{y_A+y_B}{2} )}\)