Wyznacz a i b

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
volcik15
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 177
Rejestracja: 26 wrz 2010, o 19:13
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Siedlce
Podziękował: 2 razy

Wyznacz a i b

Post autor: volcik15 »

Dane są proste o równaniach \(\displaystyle{ y=3x+b \ y=ax-6}\) Wyznacz parametry a i b jeśli wiadomo że proste te przecinają się w punkcie \(\displaystyle{ P=(-1;4)}\)
math questions
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 923
Rejestracja: 23 sie 2009, o 18:36
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: .....
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 171 razy

Wyznacz a i b

Post autor: math questions »

podstaw odpowiednio za x=-1 i y=4 do pierwszego i drugiego równania i oblicz b i a.
agulka1987
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3090
Rejestracja: 24 paź 2008, o 15:23
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Opole
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 879 razy

Wyznacz a i b

Post autor: agulka1987 »

rozwiąz ukłąd równań

\(\displaystyle{ \begin{cases}-3+b=4\\-a-6=4\end{cases}}\)
ODPOWIEDZ