Wyznacz równanie prostej

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
volcik15
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 177
Rejestracja: 26 wrz 2010, o 19:13
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Siedlce
Podziękował: 2 razy

Wyznacz równanie prostej

Post autor: volcik15 »

Podstawa \(\displaystyle{ AB}\) trójkąta \(\displaystyle{ ABC}\) jest zawarta w prostej o równaniu \(\displaystyle{ y= \frac{2}{3}x-1}\) Wyznacz równanie prostej w której zawarta jest wysokość CD tego trójkąta jeśli wiadomo że \(\displaystyle{ C=(5,-1)}\)

Nie wiem czy dobrze myśle. Prosta CD jest prostopadła do AB. Więc obliczyłem ile wynosi a poźniej policzyłem ile wynosi b i wyszła mi taka prosta \(\displaystyle{ y=- \frac{3}{2}x+6 \frac{1}{2}}\)
Dobrze?
bogdanzieleniak91
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 13
Rejestracja: 25 paź 2010, o 20:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łowicz
Pomógł: 1 raz

Wyznacz równanie prostej

Post autor: bogdanzieleniak91 »

Myślę, że dobrze. Wzór prostej prostopadłej dobrze wyliczony, punkt C należy do tej prostej. Nie widzę błędów.
ODPOWIEDZ