Wyznacz parametr m aby proste były prostopadłe

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
volcik15
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 177
Rejestracja: 26 wrz 2010, o 19:13
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Siedlce
Podziękował: 2 razy

Wyznacz parametr m aby proste były prostopadłe

Post autor: volcik15 »

Dane są proste \(\displaystyle{ k:y=(m^{2}+m)x-3 \\ l:y=4x+5}\) Wyznacz parametr m tak aby te proste były prostopadłe.

Proste są prostopadłe jeśli druga z tyvh prostych ma współcznnik \(\displaystyle{ -a?}\) Wystarczy rozwoązać nierówność \(\displaystyle{ m^{2}+m=-4}\)?
Awatar użytkownika
Vax
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2913
Rejestracja: 27 kwie 2010, o 22:07
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Biała Podlaska / Warszawa
Podziękował: 4 razy
Pomógł: 612 razy

Wyznacz parametr m aby proste były prostopadłe

Post autor: Vax »

Iloczyn współczynników kierunkowych musi się równać -1.

Pozdrawiam.
volcik15
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 177
Rejestracja: 26 wrz 2010, o 19:13
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Siedlce
Podziękował: 2 razy

Wyznacz parametr m aby proste były prostopadłe

Post autor: volcik15 »

Ahh -1 a nie -a. Juz sobie przypomnialem nawet jak tlumaczyłeś:)
ODPOWIEDZ