Rysunek płaszczyzny.

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
paffel
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 28
Rejestracja: 3 lis 2008, o 09:14
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Czaplinek
Podziękował: 11 razy

Rysunek płaszczyzny.

Post autor: paffel »

Witam,
wzór płaszczyzny: \(\displaystyle{ z = \sqrt{16 - x^{2} }}\)

Zadanie polega na tym, że muszę tę płaszczyznę naszkicować... Nie wiem niestety jak się do tego zabrać.
lukasz1804
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4438
Rejestracja: 17 kwie 2007, o 13:44
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 12 razy
Pomógł: 1313 razy

Rysunek płaszczyzny.

Post autor: lukasz1804 »

Zacznijmy od tego, że w płaszczyźnie \(\displaystyle{ XZ}\) równanie \(\displaystyle{ x^2+z^2=16}\) opisuje okrąg o środku w punkcie \(\displaystyle{ (0,0)}\) i promieniu \(\displaystyle{ 4}\).
Natomiast równanie \(\displaystyle{ z=\sqrt{16-x^2}}\) opisuje w tej płaszczyźnie górny półokrąg o tym samym środku i promieniu.
Wracając teraz do przestrzeni \(\displaystyle{ \mathbb{R}^3}\) i zauważając, że w danym równaniu nie występuje zmienna \(\displaystyle{ y}\), wnioskujemy, że opisuje ono brzeg nieskończonego półwalca o promieniu \(\displaystyle{ 4}\).
Crizz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4094
Rejestracja: 10 lut 2008, o 15:31
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 12 razy
Pomógł: 805 razy

Rysunek płaszczyzny.

Post autor: Crizz »

Widzę, że już problem rozwiązany, może zamieszczę tylko rysunek (tak na wszelki wypadek)

Każdy z zaznaczonych na niebiesko promieni ma dł. 4. Półwalec innymi słowy to taka nieskończona, przecięta wzdłuż rurka



Uploaded with
paffel
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 28
Rejestracja: 3 lis 2008, o 09:14
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Czaplinek
Podziękował: 11 razy

Rysunek płaszczyzny.

Post autor: paffel »

Dziękuje serdecznie za pomoc.
ODPOWIEDZ