Długośc promienia okręgu wpisanego w kwadrat
-
- Użytkownik
- Posty: 177
- Rejestracja: 26 wrz 2010, o 19:13
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Siedlce
- Podziękował: 2 razy
Długośc promienia okręgu wpisanego w kwadrat
Dany jest kwadrat o przeciwległych wierzchołkach \(\displaystyle{ A=(-6,2)\ C=(4,-4)}\) Wyznacz długość promienia okręgu wpisanego w ten kwadrat.
-
- Użytkownik
- Posty: 177
- Rejestracja: 26 wrz 2010, o 19:13
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Siedlce
- Podziękował: 2 razy
Długośc promienia okręgu wpisanego w kwadrat
Czy przekątna wynosi \(\displaystyle{ d=2 \sqrt{34}}\)? Czy coś źle obliczyłem? A \(\displaystyle{ r= \frac{ \sqrt{102} }{3}}\)? Wydaje mi się że takie wyniki nie powinny wyjść.
- Vax
- Użytkownik
- Posty: 2913
- Rejestracja: 27 kwie 2010, o 22:07
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Biała Podlaska / Warszawa
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 612 razy
Długośc promienia okręgu wpisanego w kwadrat
Przekątna wyszła dobrze, dalej:
\(\displaystyle{ a\sqrt{2}=2\sqrt{34} /: \sqrt{2}}\)
\(\displaystyle{ a=2\sqrt{17}}\)
\(\displaystyle{ r = \frac{a}{2}}\)
\(\displaystyle{ r = \sqrt{17}}\)
Pozdrawiam.
\(\displaystyle{ a\sqrt{2}=2\sqrt{34} /: \sqrt{2}}\)
\(\displaystyle{ a=2\sqrt{17}}\)
\(\displaystyle{ r = \frac{a}{2}}\)
\(\displaystyle{ r = \sqrt{17}}\)
Pozdrawiam.