Współrzędne wierzchołków równoległoboku
Współrzędne wierzchołków równoległoboku
Dane są dwa wierzchołki równoległoboku\(\displaystyle{ A=(2,5),B=(5,1)}\) oraz jego pole równe 17. Wyznacz współrzędne dwóch pozostałych wierzchołków wiedząc, że punkt przecięcia przekątnych znajduje się na osi y.
-
- Użytkownik
- Posty: 2372
- Rejestracja: 25 paź 2009, o 11:41
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 11 razy
- Pomógł: 245 razy
Współrzędne wierzchołków równoległoboku
Punkt przecięcia się przekątnych: \(\displaystyle{ S(0,y)}\). Przekątne przecinają sie w połowie, zatem:
\(\displaystyle{ \frac{x _{c}+2}{2}=0}\). Policz wysokość poprowadzoną na podstawę AB. Odległość punktu C od prostej AB, to właśnie ta wysokość (drugie równanie, ze wzoru na odległość punktu od prostej, z tego masz \(\displaystyle{ y_c}\)).
\(\displaystyle{ \frac{x _{c}+2}{2}=0}\). Policz wysokość poprowadzoną na podstawę AB. Odległość punktu C od prostej AB, to właśnie ta wysokość (drugie równanie, ze wzoru na odległość punktu od prostej, z tego masz \(\displaystyle{ y_c}\)).