Równanie okręgu

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
magdi^^
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 123
Rejestracja: 12 maja 2009, o 19:22
Płeć: Kobieta
Podziękował: 52 razy

Równanie okręgu

Post autor: magdi^^ »

Wyznacz równanie okręgu przechodzącego przez punkt \(\displaystyle{ A=(-3,-1)}\) i stycznego do osi x w punkcie \(\displaystyle{ B=(4,0)}\)

Proszę o pomoc
TheBill
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2372
Rejestracja: 25 paź 2009, o 11:41
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 11 razy
Pomógł: 245 razy

Równanie okręgu

Post autor: TheBill »

Z ostatniej wiadomości, oraz z tego, że styczna jest prostopadła do promienia poprowadzonego do punktu styczności wynika, że środek okręgu leży na prostej \(\displaystyle{ x=4}\)
ODPOWIEDZ