Równanie okręgu

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
madzia_wawa
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 146
Rejestracja: 20 paź 2009, o 15:12
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: warszawa
Podziękował: 16 razy

Równanie okręgu

Post autor: madzia_wawa »

Wyznacz równanie okręgu stycznego do osi \(\displaystyle{ Ox}\), którego środkeim jest punkt \(\displaystyle{ S=(-2;4)}\)
anna_
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16328
Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
Płeć: Kobieta
Podziękował: 35 razy
Pomógł: 3247 razy

Równanie okręgu

Post autor: anna_ »

\(\displaystyle{ r=4}\) i podstawiasz do wzoru
madzia_wawa
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 146
Rejestracja: 20 paź 2009, o 15:12
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: warszawa
Podziękował: 16 razy

Równanie okręgu

Post autor: madzia_wawa »

nmn pisze:\(\displaystyle{ r=4}\) i podstawiasz do wzoru

a podasz mi z jakiego trzeba skorzytsac wzoru?
anna_
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16328
Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
Płeć: Kobieta
Podziękował: 35 razy
Pomógł: 3247 razy

Równanie okręgu

Post autor: anna_ »

To żart? Poszukaj w podręczniku.
piotru64
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 45
Rejestracja: 29 paź 2009, o 20:27
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 3 razy

Równanie okręgu

Post autor: piotru64 »

Okrąg jest styczny do osi Ox, czyli promień tworzy z nią kąt prosty, czyli można policzyć odległość punktu od prostej która wynosi r którego szukamy. Prosta to y=0 a Punkt to punkt S. I zapisujemy równanie okręgu.
ODPOWIEDZ