Hiperbola i jej symetria względem y=x

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
prezespolibudy
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22
Rejestracja: 12 paź 2010, o 15:00
Płeć: Mężczyzna

Hiperbola i jej symetria względem y=x

Post autor: prezespolibudy »

Witam
Ogólne równanie hiperboli:
\(\displaystyle{ \frac{x^2}{a^2} - \frac{y^2}{b^2} = 1}\)

Gdy ją odbijemy względem Y=X to nowe równanie ma postać

\(\displaystyle{ \frac{y^2}{b^2} - \frac{x^2}{a^2} = 1}\)
(zamiana ułamków miejscami)

czy tylko zamieniamy y z x ?
\(\displaystyle{ \frac{y^2}{a^2} - \frac{x^2}{b^2} = 1}\) ?

Pozdrawiam.
JankoS
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3101
Rejestracja: 21 lis 2007, o 10:50
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Zarów
Pomógł: 635 razy

Hiperbola i jej symetria względem y=x

Post autor: JankoS »

To drugie.
prezespolibudy
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22
Rejestracja: 12 paź 2010, o 15:00
Płeć: Mężczyzna

Hiperbola i jej symetria względem y=x

Post autor: prezespolibudy »

Dziękuje za odpowiedź:)
ODPOWIEDZ