szczyt S pewnej wieży jest widoczny z powierzchni pod kątem 15st. Po przejściu 60m w kierunku tej wieży szczyt S jest widoczny z powierzchni pod katek 45st.Mam ułożyć odpowiednie równanie i obliczyć wysokość tej wieży. w obliczeniach moge przyjać że tg15st=0,2679.???
może ktoś pomóc???
wysokość wieży
-
- Użytkownik
- Posty: 97
- Rejestracja: 10 wrz 2006, o 20:29
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 2 razy
- Lady Tilly
- Użytkownik
- Posty: 3807
- Rejestracja: 4 cze 2005, o 10:29
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: nie wiadomo
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 712 razy
wysokość wieży
Niech x będzie tą wieżą y niech będzie odcinkiem po przejściu 60m w kierunku tej wieży. Układasz wiec układ równań:
\(\displaystyle{ \left\{\begin{array}{l}\frac{x}{y}=tg45^{o}\\\frac{x}{y+60}=tg15^{o}\end{array}}\)
czyli
\(\displaystyle{ \left\{\begin{array}{l}\frac{x}{y}=1\\\frac{x}{y+60}=2-\sqrt{3}\end{array}}\)
\(\displaystyle{ \left\{\begin{array}{l}\frac{x}{y}=tg45^{o}\\\frac{x}{y+60}=tg15^{o}\end{array}}\)
czyli
\(\displaystyle{ \left\{\begin{array}{l}\frac{x}{y}=1\\\frac{x}{y+60}=2-\sqrt{3}\end{array}}\)