wyznaczyć zbiór punktów na płaszczyźnie (elipsa)
-
- Użytkownik
- Posty: 19
- Rejestracja: 13 gru 2008, o 23:16
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Siedlce
- Podziękował: 11 razy
wyznaczyć zbiór punktów na płaszczyźnie (elipsa)
Polecenie jest takie jak w temacie, prowadzący prosił nas o poszukanie do tego zadania pojęcia elipsy. Jednak nie wiem nadal jak zacząć ten przykład.
\(\displaystyle{ \sqrt{ \left( x+1\right) ^{2} + y^{2} } + \sqrt{ \left( x+1\right) ^{2} + y^{2} } = k}\)
\(\displaystyle{ \sqrt{ \left( x+1\right) ^{2} + y^{2} } + \sqrt{ \left( x+1\right) ^{2} + y^{2} } = k}\)
- Nakahed90
- Użytkownik
- Posty: 9096
- Rejestracja: 11 paź 2008, o 22:29
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź
- Pomógł: 1871 razy
wyznaczyć zbiór punktów na płaszczyźnie (elipsa)
Napewno tak to powinno wyglądać? Bo to się przekształca do równania okręgu.
-
- Użytkownik
- Posty: 19
- Rejestracja: 13 gru 2008, o 23:16
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Siedlce
- Podziękował: 11 razy
wyznaczyć zbiór punktów na płaszczyźnie (elipsa)
taki podał przykład prowadzący. na pewno dobrze spisałem. może być tak, że to będzie równanie okręgu
- Nakahed90
- Użytkownik
- Posty: 9096
- Rejestracja: 11 paź 2008, o 22:29
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź
- Pomógł: 1871 razy
wyznaczyć zbiór punktów na płaszczyźnie (elipsa)
Zacznij od uproszczenie tego i pozbycia się pierwiastka.
-
- Użytkownik
- Posty: 19
- Rejestracja: 13 gru 2008, o 23:16
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Siedlce
- Podziękował: 11 razy
wyznaczyć zbiór punktów na płaszczyźnie (elipsa)
po uproszczeniu wyszło mi:
\(\displaystyle{ \ \left( x+1\right) ^{2} + y^{2}= \frac{ k^{2} }{4}}\)
\(\displaystyle{ \ \left( x+1\right) ^{2} + y^{2}= \frac{ k^{2} }{4}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 19
- Rejestracja: 13 gru 2008, o 23:16
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Siedlce
- Podziękował: 11 razy
wyznaczyć zbiór punktów na płaszczyźnie (elipsa)
jak przedstawić teraz ten wynik na płaszczyźnie? przecież nie znam wartości k
- Nakahed90
- Użytkownik
- Posty: 9096
- Rejestracja: 11 paź 2008, o 22:29
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź
- Pomógł: 1871 razy
wyznaczyć zbiór punktów na płaszczyźnie (elipsa)
Na płaszczyznie tego nie przedstawisz, bo takich okręgów jest nieskończenie wiele.
-
- Użytkownik
- Posty: 19
- Rejestracja: 13 gru 2008, o 23:16
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Siedlce
- Podziękował: 11 razy
wyznaczyć zbiór punktów na płaszczyźnie (elipsa)
sprawdziłem jednak jeszcze przykład u znajomych i źle jednak spisałem z tablicy, teraz jest poprawny i pewnie nie będzie już taki łatwy.
\(\displaystyle{ \sqrt{ \left( x-1\right) ^{2} + y^{2} } + \sqrt{ \left( x+1\right) ^{2} + y^{2} } = k}\)
\(\displaystyle{ \sqrt{ \left( x-1\right) ^{2} + y^{2} } + \sqrt{ \left( x+1\right) ^{2} + y^{2} } = k}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 4094
- Rejestracja: 10 lut 2008, o 15:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź
- Podziękował: 12 razy
- Pomógł: 805 razy
wyznaczyć zbiór punktów na płaszczyźnie (elipsa)
Będzie łatwy, podnieś obie strony do kwadratu. Potem przerzuć pierwiastek na jedną stronę, całą resztę na drugą i znów podnieś do kwadratu. Pokaż, co Ci wyjdzie.