Styczna do okręgu

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
magdi^^
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 123
Rejestracja: 12 maja 2009, o 19:22
Płeć: Kobieta
Podziękował: 52 razy

Styczna do okręgu

Post autor: magdi^^ »

Napisz równanie stycznej do okręgu \(\displaystyle{ x ^{2}+y ^{2}-12x+2y+17=0}\) prostopadłej do prostej \(\displaystyle{ 2x+y+5=0}\)
gamcod
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4
Rejestracja: 23 wrz 2010, o 11:08
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska

Styczna do okręgu

Post autor: gamcod »

musisz te pierwsze równanie przekształcić na równanie okręgu.

Prosta ma takie równianie \(\displaystyle{ y = -2x - 5}\)

Znasz na pewno warunek na prostopadłość prostych, więc nie powinno być problemu dalej...
Ostatnio zmieniony 20 paź 2010, o 00:12 przez lukki_173, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Poprawa wiadomości.
piotru64
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 45
Rejestracja: 29 paź 2009, o 20:27
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 3 razy

Styczna do okręgu

Post autor: piotru64 »

Nic nie trzeba przekształcać.
Trzeba rozwiązać układ równań
\(\displaystyle{ \begin{cases}x ^{2}+y ^{2}-12x+2y+17=0 \\ y = \frac{1}{2} x +b \end{cases}}\)

Z założenia że delta =0 wyliczasz b.
ODPOWIEDZ