Proszę o pomoc w rozw.:
1. Oblicz objętość równoległościanu wyznaczonego przez wektory a=[3.-2,1] b==[-1,2,1] c=[-3,1,2]
2. Dane są 3 wektory a=[1,2,3] b=[2,-3,1] c=[-3,1,2]
Oblicz ich długości oraz oblicz a\(\displaystyle{ \cdot \left[ bxc\right]}\) oraz ax\(\displaystyle{ \left[ bxc\right]}\)
3. Zinterpretuj geometrycznie: \(\displaystyle{ a \cdot \left[ bxc\right]}\)
Wektory naprowadzenie
-
- Użytkownik
- Posty: 15
- Rejestracja: 17 paź 2010, o 18:57
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Krosno
- Podziękował: 1 raz
-
- Użytkownik
- Posty: 372
- Rejestracja: 12 kwie 2010, o 23:16
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Pomógł: 25 razy
Wektory naprowadzenie
1) utwórz macierz, której kolumnami są te wektory, policz wyznacznik tej macierzy. Wartość bezwzględna tego wyznaczika jest równa szukanej objętości
2)Długość wektora wyraże się wzorem:
\(\displaystyle{ ||\vec x||=\sqrt{ \sum_{j=1}^{j=3} x_j ^2 }}\)
Te iloczyny to bym policzył, tylko obawiam się, że nie zrozumiałbyś napisów
3)patrz 1)
2)Długość wektora wyraże się wzorem:
\(\displaystyle{ ||\vec x||=\sqrt{ \sum_{j=1}^{j=3} x_j ^2 }}\)
Te iloczyny to bym policzył, tylko obawiam się, że nie zrozumiałbyś napisów
3)patrz 1)
-
- Użytkownik
- Posty: 15
- Rejestracja: 17 paź 2010, o 18:57
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Krosno
- Podziękował: 1 raz
-
- Użytkownik
- Posty: 372
- Rejestracja: 12 kwie 2010, o 23:16
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Pomógł: 25 razy
Wektory naprowadzenie
taki mieszany iloczyn wektorów to objętość prostopadłościanu rozpinanego przez nie.
-
- Użytkownik
- Posty: 15
- Rejestracja: 17 paź 2010, o 18:57
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Krosno
- Podziękował: 1 raz
Wektory naprowadzenie
... ry_ilm.pdf chyba cos takiego
srry w 1 mi wyszlo 8 jest i jest na pewno dobrze bo sprawdzilem programem
srry w 1 mi wyszlo 8 jest i jest na pewno dobrze bo sprawdzilem programem