Krzywizna typu ax+b

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
91030515370
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1
Rejestracja: 9 paź 2010, o 11:43
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Toruń

Krzywizna typu ax+b

Post autor: 91030515370 »

Szukam krzywej której krzywizna była by taka, że

Jak narysuję jej krzywiznę w układzie współrzędnych x,y to otrzymam prostą o równaniu ax+b

Jakie jest równanie, lub nazwa tej krzywej. Może być nawet metoda jej uzyskania, jeśli ktoś zna się na równaniach różniczkowych. Np

\(\displaystyle{ \frac{y''}{(1+((y')^2))^{\frac{3}{2}}}=1, x=-0.3}\)

Z góry dziękuję.
Ostatnio zmieniony 16 paź 2010, o 15:11 przez lukasz1804, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznać się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
Chromosom
Moderator
Moderator
Posty: 10365
Rejestracja: 12 kwie 2008, o 21:08
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 127 razy
Pomógł: 1271 razy

Krzywizna typu ax+b

Post autor: Chromosom »

chodzi Ci o to zeby krzywizna w funkcji zmiennej \(\displaystyle{ x}\) wyrazala sie rownaniem \(\displaystyle{ K(x)=ax+b\Leftrightarrow\frac{y''}{\left(1+y'^2\right)^\frac32}=ax+b}\) tak? to podstaw w tym rownaniu \(\displaystyle{ y'=u(x)}\) i otrzymasz rownanie o zmiennych rozdzielonych
ODPOWIEDZ