Bardzo proszę o pomoc z poniższymi zadaniami.
1. Dwa wektory a i b o jednakowej długości równej 10 jednostkom są zorientowane tak jak na rysunku, a ich suma geometryczna wynosi r. Znaleźć składowe x i y wektora r, jego długość oraz kąt jaki tworzy z osią x.
2. Udowodnić, że dwa wektory muszą mieć równe długości, jeśli ich suma jest prostopadła do ich różnicy.
3. Obliczyć wartość kąta zawartego między wektorami \(\displaystyle{ a=3i - 3j -3k}\) oraz \(\displaystyle{ b=2i +j +3k}\)
4. Wykazać analitycznie, że \(\displaystyle{ a \times b = i(a _{y}b _{z}-a _{z}b _{y}) + j(a _{z}b _{x}-a _{x}b _{z}) + k(a _{x}b _{y}-a _{y}b _{x})}\)
5. Wykazać, że wartość iloczynu \(\displaystyle{ a \circ (b \times c)}\) jest równa liczbowo objętości równoległościanu zbudowanego na wektorach a,b,c.
Wektory - podstawowe działania
-
- Użytkownik
- Posty: 66
- Rejestracja: 12 mar 2009, o 16:57
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 16 razy
- Pomógł: 1 raz
Wektory - podstawowe działania
Ostatnio zmieniony 14 paź 2010, o 19:16 przez Crizz, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Temat umieszczony w złym dziale.Poprawa wiadomości. Jedna para klamer[latex][/latex] na jedno CAŁE wyrażenie. Iloczyn skalarny to '\cdot', wektorowy - '\times'.
Powód: Temat umieszczony w złym dziale.Poprawa wiadomości. Jedna para klamer