Wykaż, że jeśli w czworokącie przekątne....

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
Katee
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 143
Rejestracja: 8 lis 2009, o 12:06
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękował: 42 razy
Pomógł: 3 razy

Wykaż, że jeśli w czworokącie przekątne....

Post autor: Katee »

Wykaż, że jeśli w czworokącie przekątne dzielą się na połowy, to wielokąt ten jest równoległobokiem.
(Proszą o rozwiązanie przy użyciu wektorów)
lukasz1804
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4438
Rejestracja: 17 kwie 2007, o 13:44
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 12 razy
Pomógł: 1313 razy

Wykaż, że jeśli w czworokącie przekątne....

Post autor: lukasz1804 »

Z założenia mamy \(\displaystyle{ \vec{AS}=\vec{SC}, \vec{SB}=\vec{DS}}\), więc \(\displaystyle{ \vec{AB}=\vec{AS}+\vec{SB}=\vec{SC}+\vec{DS}=\vec{DC}}\). Podobnie można wykazać, że \(\displaystyle{ \vec{BC}=\vec{AD}}\). Stąd tym bardziej \(\displaystyle{ |AB|=|DC|, |BC|=|AD|}\). To daje, że w czworokącie \(\displaystyle{ ABCD}\) istnieją dwie pary \(\displaystyle{ (AB, DC), (BC, AD)}\) boków równoległych i równej długości, czyli \(\displaystyle{ ABCD}\) jest równoległobokiem.
Katee
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 143
Rejestracja: 8 lis 2009, o 12:06
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękował: 42 razy
Pomógł: 3 razy

Wykaż, że jeśli w czworokącie przekątne....

Post autor: Katee »

Nie wiem czemu ale czuje trcohe niedosyt tą odpowiedzią

edit. jednak jest dosadna, thx
ODPOWIEDZ