wektory - warunek na wspoliniowosc [CompSci1yr na Cam]

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
nivwusquorum
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 93
Rejestracja: 31 maja 2007, o 17:53
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Chojnice
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3 razy

wektory - warunek na wspoliniowosc [CompSci1yr na Cam]

Post autor: nivwusquorum »

Witam,

Mam problem z nastepujacym zadaniem:
a,b,c - wektory wspolplaszczyznowe, spelniajace \(\displaystyle{ \lambda a + \mu b +\nu c = 0}\).
Pokazac ze punkty o wektorach pozycyjnych \(\displaystyle{ \alpha a, \beta b, \gamma c}\) sa wspolniowe wtedy i tylko wtedy gdy jest spelniowy warunek:

\(\displaystyle{ \frac{\lambda}{\alpha} + \frac{\mu}{\beta} + \frac{\nu}{\gamma} = 0}\)

-- 11 października 2010, 16:43 --

Kurde no jakoś nikt nie może się za to zabrać, na zachętę powiem, że zadanko z matmy z kierunku Informatyka na pierwszym roku na Cambridge Rozwiązane co prawda przez kilka osób, ale one skrzętnie bronią swoich rozwiązań.

Ktoś może da chociaż hinta jakiegoś ?
ODPOWIEDZ