Rozpoznaj następujące krzywe (zbiory) stopnia 2 sprowadzając ich równania do postaci kanonicznej:
a) \(\displaystyle{ 2x^{2}+3y^{2}-4x+18y+28=0}\);
b) \(\displaystyle{ x^{2}+5y^{2}-4x-50y-123=0}\);
c) \(\displaystyle{ -y^{2}-7x+8y-21=0}\);
d) \(\displaystyle{ -y^{2}+8y-11=0}\); Może mi ktoś pokazać krok po kroku jak sprowadzić te równania do postaci kanonicznej . Z góry dziękuje za pomoc !
Postać kanoniczna
- początkujący
- Użytkownik
- Posty: 45
- Rejestracja: 8 paź 2006, o 19:52
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Opole
- Podziękował: 20 razy
Postać kanoniczna
Postać kanoniczna :
\(\displaystyle{ y=a(x-p)^{2}+q , p=\frac{-b}{2a} , q=\frac{-\bigtriangleup}{4a} ,
\bigtriangleup=b^{2}-4ac}\)
\(\displaystyle{ y=a(x-p)^{2}+q , p=\frac{-b}{2a} , q=\frac{-\bigtriangleup}{4a} ,
\bigtriangleup=b^{2}-4ac}\)
- początkujący
- Użytkownik
- Posty: 45
- Rejestracja: 8 paź 2006, o 19:52
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Opole
- Podziękował: 20 razy
Postać kanoniczna
i teraz wszystkie dane podstawiasz do wzoru i powinno wyjść
np.
\(\displaystyle{ -y^{2}+8y-11=0}\)
a=-1; b=8; c=-11;
i teraz obliczasz deltę potem q i p podstawiając do wzoru i otrzymujesz postać kanoniczą
np.
\(\displaystyle{ -y^{2}+8y-11=0}\)
a=-1; b=8; c=-11;
i teraz obliczasz deltę potem q i p podstawiając do wzoru i otrzymujesz postać kanoniczą