Witam, mam do policzenia pewne zadanko i nie wiem jak je ugryźć. Po 4 miesiacach bez matematyki nic nie pamietam a zadanie na jutro.
Znaleźć wektor jednostkowy n, ktory jest prostopadły jednoczesnie do wektora \(\displaystyle{ \vec{a}=[3,6,8]}\) oraz do osi OX.
Myślałem tutaj na kombinowaniu z iloczynem skalarnym ale tak jakoś mi brakuje danych...
Wektor jednostkowy n.
- pyzol
- Użytkownik
- Posty: 4346
- Rejestracja: 26 kwie 2010, o 11:39
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Nowa Ruda
- Podziękował: 5 razy
- Pomógł: 929 razy
Wektor jednostkowy n.
Nie brakuje. bedziesz mial uklad trzech rownan:
\(\displaystyle{ 3x+5y+8z=0\\
x=0\\
\sqrt{x^2+y^2+z^2}=1}\)
Te drugie to iloczyn skalarny z wektorem [1,0,0] ktory lezy na osi OX.
\(\displaystyle{ 3x+5y+8z=0\\
x=0\\
\sqrt{x^2+y^2+z^2}=1}\)
Te drugie to iloczyn skalarny z wektorem [1,0,0] ktory lezy na osi OX.