Wyznacz promień r

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
volcik15
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 177
Rejestracja: 26 wrz 2010, o 19:13
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Siedlce
Podziękował: 2 razy

Wyznacz promień r

Post autor: volcik15 »

Punkt przecięcia się prostych będących wykresami funkcji \(\displaystyle{ y=2x+3}\) i \(\displaystyle{ y=-3x-7}\) należy do okręgu o środku \(\displaystyle{ S=(3,-2)}\) i promieniu r. Wyznacz liczbę r.
Ostatnio zmieniony 9 paź 2010, o 14:26 przez Crizz, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Temat umieszczony w złym dziale.
Crizz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4094
Rejestracja: 10 lut 2008, o 15:31
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 12 razy
Pomógł: 805 razy

Wyznacz promień r

Post autor: Crizz »

Rozwiąż po prostu układ równań złożony z podanych równań prostych, otrzymasz ich punkt wspólny \(\displaystyle{ A}\). Potem wyznacz \(\displaystyle{ r}\) jako długość odcinka \(\displaystyle{ AS}\). Jeśli masz problem z którymś z tych etapów rozwiązania, to pytaj.
19Michal93
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6
Rejestracja: 9 paź 2010, o 10:34
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa

Wyznacz promień r

Post autor: 19Michal93 »

Aby znaleźć punkt przecięcia się prostych należy ułożyć układ równań:
\(\displaystyle{ \begin{cases} y=2x+3 \\ y=-3x-7 \end{cases}}\)
z tego wychodzi, że \(\displaystyle{ x=-2,y=-1}\)
Potem należy podstawić to do \(\displaystyle{ (x-x_s) ^{2} +(y-y_s) ^{2} = r ^{2}}\). y i x mamy obliczone a \(\displaystyle{ x_s}\) oraz \(\displaystyle{ y_s}\) to nic innego jak współrzędne środka okręgu czyli \(\displaystyle{ S(3,-2)}\)
Ostatnio zmieniony 9 paź 2010, o 14:46 przez Crizz, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznać się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
volcik15
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 177
Rejestracja: 26 wrz 2010, o 19:13
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Siedlce
Podziękował: 2 razy

Wyznacz promień r

Post autor: volcik15 »

Czy \(\displaystyle{ r= \sqrt{26}}\)?
Crizz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4094
Rejestracja: 10 lut 2008, o 15:31
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 12 razy
Pomógł: 805 razy

Wyznacz promień r

Post autor: Crizz »

Tak.
ODPOWIEDZ