wysokość i długość boku w trójkącie

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
Paaulinnkaa93
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9
Rejestracja: 24 wrz 2010, o 21:00
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Toruń
Podziękował: 6 razy

wysokość i długość boku w trójkącie

Post autor: Paaulinnkaa93 »

Dany jest trójkąt \(\displaystyle{ ABC}\), gdzie \(\displaystyle{ A=\left( -2,0\right), B=\left( 4,2\right), C=\left( -1,2\right)}\).

\(\displaystyle{ a)}\)Napisz równanie prostej zawierającej wysokość trójkąta poprowadzona z wierzchołka \(\displaystyle{ B}\)

\(\displaystyle{ b)}\)Oblicz długość najdłuższego boku.
Ostatnio zmieniony 2 paź 2010, o 21:07 przez lukasz1804, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Temat umieszczony w złym dziale. Poprawa wiadomości.
Awatar użytkownika
Vax
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2913
Rejestracja: 27 kwie 2010, o 22:07
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Biała Podlaska / Warszawa
Podziękował: 4 razy
Pomógł: 612 razy

wysokość i długość boku w trójkącie

Post autor: Vax »

a) Napisz równanie prostej zawierającej boki A i C, a następnie prosta prostopadła do tej prostej przechodząca przez wierzchołek B

b) skorzystaj ze wzoru na długość odcinka w układzie współrzędnych.

Pozdrawiam.
ODPOWIEDZ