płaszczyzna i prosta

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
ghoststanley
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 12
Rejestracja: 28 wrz 2010, o 19:50
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: PL

płaszczyzna i prosta

Post autor: ghoststanley »

Witam,
Mam problem z rozwiązaniem zadania:

dane są płaszczyzny \(\displaystyle{ H: x+2y-z=5}\) oraz \(\displaystyle{ K: x+y-z=5}\). Niech l oznacza prostą powstałą w wyniku przecięcia się płaszczyzn H i K. Wyznaczyć płaszczyznę prostopadłą do prostej l i przecinającą ją w punkcie \(\displaystyle{ P (2, 0, 1)}\)

Moje obliczenia:

wektory dwóch płaszczyzn, które tworzą prostą to \(\displaystyle{ \vec{n_1}=[1, 2 , -1] , \vec{n_2}= [1, 1, -1]}\)

\(\displaystyle{ \vec{n_1} \times \vec{n_2}= \vec{k} = [-1, 0, -1]}\) (wektor kierunkowy prostej l)

płaszczyzna \(\displaystyle{ \pi \perp l}\) wtedy i tylko wtedy gdy \(\displaystyle{ \vec{n}\parallel \vec{k}}\)

i dalej proszę o pomoc.
Ostatnio zmieniony 28 wrz 2010, o 22:20 przez Crizz, łącznie zmieniany 3 razy.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznać się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
Crizz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4094
Rejestracja: 10 lut 2008, o 15:31
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 12 razy
Pomógł: 805 razy

płaszczyzna i prosta

Post autor: Crizz »

ghoststanley pisze: wektory dwóch płaszczyzn, które tworzą prostą to \(\displaystyle{ \vec{n_1}=[1, 2 , -1] , \vec{n_2}= [1, 1, -1]}\)
To nie są wektory tych płaszczyzn. To są wektory normalne do tych płaszczyzn.
ghoststanley pisze: płaszczyzna \(\displaystyle{ \pi \perp l}\) wtedy i tylko wtedy gdy \(\displaystyle{ \vec{n}\parallel \vec{k}}\)
Sam napisałeś "wtedy i tylko wtedy", czyli jako wektor normalny do szukanej płaszczyzny wystarczy wziąć dowolny wektor równoległy do \(\displaystyle{ \vec{k}}\) (np. sam wektor \(\displaystyle{ \vec{k}}\)).

Wiesz już, że równanie płaszczyzny będzie miało postać \(\displaystyle{ -x-z+D=0}\). Musisz teraz tak dobrać \(\displaystyle{ D}\), żeby do płaszczyzny należał podany punkt.
ghoststanley
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 12
Rejestracja: 28 wrz 2010, o 19:50
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: PL

płaszczyzna i prosta

Post autor: ghoststanley »

Ok dzięki wielkie już wszystko wiem.

Pozdrawiam
ODPOWIEDZ