Czy te trójkąty są podobne

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
Daniel15049
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 59
Rejestracja: 11 paź 2009, o 14:01
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Chojnice

Czy te trójkąty są podobne

Post autor: Daniel15049 »

Trójkąty ABC i KLM są trójkątami prostokątnymi w których kąty przy wierzchołkach C i M są kątami prostymi.Czy te trójkąty są podobne jeżeli

a) \(\displaystyle{ \sphericalangle BAC = 28^{\circ}}\) i \(\displaystyle{ \sphericalangle LKM = 52^{\circ}}\)

b) \(\displaystyle{ \sphericalangle ABC^{\circ} = 45}\) i \(\displaystyle{ KM = ML}\)

c) \(\displaystyle{ \sphericalangle CBA = 30}\) i \(\displaystyle{ KL = 2KM}\)
Ostatnio zmieniony 23 wrz 2010, o 18:41 przez tometomek91, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznać się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
anna_
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16328
Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
Płeć: Kobieta
Podziękował: 35 razy
Pomógł: 3247 razy

Czy te trójkąty są podobne

Post autor: anna_ »

a) nie są
b) są
c) są
ODPOWIEDZ