Równanie prostej prostopadłej

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
Awatar użytkownika
silversurfer
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 80
Rejestracja: 6 maja 2010, o 18:36
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 15 razy
Pomógł: 2 razy

Równanie prostej prostopadłej

Post autor: silversurfer »

Cześć!
Mam takie zadanie:
Prostopadła do prostej \(\displaystyle{ -2x-5y+1=0}\) przechodząca przez pkt. \(\displaystyle{ C=(-4 \ ; \ 2)}\)
Wyznacz jej równanie.

i mam pytanie... czy dobrze się wziąłem za to zadanie?
\(\displaystyle{ a = \frac{1}{2}}\) - to wynika z prostopadłości

potem mam tak:
\(\displaystyle{ y = \frac{1}{2}x + \ b}\)
następnie:
\(\displaystyle{ 2=-2+b \\
b = 4}\)


czyli równanie prostej to \(\displaystyle{ y= \frac{1}{2}x + \ 4}\)

Dobrze?
lukasz1804
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4438
Rejestracja: 17 kwie 2007, o 13:44
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 12 razy
Pomógł: 1313 razy

Równanie prostej prostopadłej

Post autor: lukasz1804 »

Na początku popełniasz błąd, pomijając przekształcenie wzoru danej prostej do postaci kierunkowej. Z niej dopiero możesz odczytać współczynnik kierunkowy, a następnie zastosować kryterium prostopadłości prostych.
Awatar użytkownika
silversurfer
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 80
Rejestracja: 6 maja 2010, o 18:36
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 15 razy
Pomógł: 2 razy

Równanie prostej prostopadłej

Post autor: silversurfer »

Aha...
czyli powinno być tak?

\(\displaystyle{ 5y=-2x+1 \ /:5 \\
y=- \frac{2}{5}x + \frac {1}{5} \\
a = \frac{5}{2}}\)
Awatar użytkownika
rozwiazywanie
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 148
Rejestracja: 22 mar 2010, o 19:46
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: cała Polska
Pomógł: 34 razy

Równanie prostej prostopadłej

Post autor: rozwiazywanie »

Dobrze. Czyli szukana prosta to:

\(\displaystyle{ y= \frac{5}{2}x+m}\)

gdzie parametr m wyznaczysz z tego wiedząc, że przechodzi ona przez punkt (-4,2)
Awatar użytkownika
silversurfer
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 80
Rejestracja: 6 maja 2010, o 18:36
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 15 razy
Pomógł: 2 razy

Równanie prostej prostopadłej

Post autor: silversurfer »

Hmm czyli...

\(\displaystyle{ 2 = \frac{5}{2}x \ * -4 \ +m \\
m = 12}\)

tak?
Awatar użytkownika
lukki_173
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 913
Rejestracja: 24 paź 2008, o 17:48
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kościeliska (woj. opolskie)
Podziękował: 56 razy
Pomógł: 218 razy

Równanie prostej prostopadłej

Post autor: lukki_173 »

Liczbę \(\displaystyle{ -4}\) wstaw w miejsce iksa, natomiast \(\displaystyle{ 2}\) w miejsce igreka. Tak, wyjdzie \(\displaystyle{ m=12}\).
Awatar użytkownika
silversurfer
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 80
Rejestracja: 6 maja 2010, o 18:36
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 15 razy
Pomógł: 2 razy

Równanie prostej prostopadłej

Post autor: silversurfer »

Wstawiłem :) po prostu zapomniałem usunąć x'a :>
i równanie wychodzi:
\(\displaystyle{ y= \frac{5}{2}x + \ 12}\)
Dzięki :)
ODPOWIEDZ