Trójkąt wpisany i opisany na trójkącie

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
Natalia__
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6
Rejestracja: 1 lis 2009, o 16:53
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Łódź

Trójkąt wpisany i opisany na trójkącie

Post autor: Natalia__ »

Witam. Mam problem z jednym zadaniem. Czy ktoś mógłby pomóc ? Z góry dziękuję.

Sprawdź, czy trójkąt ABC jest równoboczny. Oblicz promień r okręgu wpisanego w ten trójkąt oraz promień R okręgu opisanego na tym trójkącie, gdy
\(\displaystyle{ A=(-1;4), B=(2,0), C=(-1;1)}\)

Długości boków policzyłam - nie jest to trójkąt równoboczny.
\(\displaystyle{ |AB|=5}\)
\(\displaystyle{ |BC|=\sqrt{10}}\)
\(\displaystyle{ |CA|=3}\)

Być może należy skorzystać ze wzoru na promień okręgu wpisanego w trójkąt : \(\displaystyle{ r=\frac{P}{p}}\), gdzie p to połowa obwodu trójkąta ? Ale skąd w takim razie wziąć pole tego trójkąta ?
Ostatnio zmieniony 19 wrz 2010, o 21:31 przez Crizz, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Niepoprawnie napisany kod LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z http://matematyka.pl/178502.htm .Temat umieszczony w złym dziale.
Afish
Moderator
Moderator
Posty: 2828
Rejestracja: 15 cze 2008, o 15:45
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Seattle, WA
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 356 razy

Trójkąt wpisany i opisany na trójkącie

Post autor: Afish »

Możliwości mnóstwo. Najprościej będzie ze wzoru na pole trójkąta rozpiętego na wektorach. Poza tym wszelkiego rodzaju wzory Herona, obliczanie wysokości, kątów itp.
ODPOWIEDZ